Om Kollektivet

Om Kollektivet

Kollektivet er en norsk tegneserie tegnet og skrevet av meg, Torbjørn Lien. Serien handler om en gruppe svært ulike venner som på en eller annen måte klarer å leve sammen. Serien har et ganske stort persongalleri, og spenner tematisk fra det banale om fyll og sex, til mer alvorlige tema som rasisme, homofobi, feminisme, kjønn, religion – og musikk.

«Nå reiser jeg meg, sårbar foran dere alle, legger hjertet på alteret og sier: ”Hei, jeg heter Siri, og jeg har et crush på Ronny.” Takk skal du ha, Torbjørn. Takk skal du faen meg ha.»
Siri Pettersen

Kollektivet startet opp som biserie i bladet Larsons Gale Verden nummer 1, 2000 på Bladkompaniet. Den har i årene siden blitt publisert av Schibsted Forlag, Vigmostad & Bjørke, Egmont Kids Media, og Gyldendal forlag.

«Kollektivet er en anarkistisk knute av underbuksehumor, hippi-nostalgi, anti-rasisme, samfunnssatire – og kort sagt noe av det merkeligste du kan få kjøpt i en norsk kiosk.»
Tor Åge Bringsværd

Første samlealbum kom i 2001, første julehefte i 2002, første samlebok («Masse pils og litt pizza») kom i 2006, og eget serieblad i 2008. Det er per i dag utgitt i alt 50 album og julehefter, 14 samlebøker, og seriebladet utkom mer eller mindre regelmessig i ti år. Kollektivet ble dessuten i 2003 den første tegneserien i verden som ble publisert som MMS på mobil, noen måneder før de store amerikanske avisseriene kom på ideen.

«Kollektivet er et imponerende steady stripetog i norsk sammenheng. Inspirerende, lekende og med et vanvittig persongalleri.»
Børge Lund

Kollektivet syndikeres av Bulls Press, som selger den videre til blant annet aviser og magasiner.

«[Det er] få norske stripeserier som kan være like omhyggelige og sofistikerte i karakterskildring, dialog og kontekst.»
Serienett.no

Kollektivet publiseres også på engelsk, under navnet Chez Cuckoo, og har siden 2018 fått et ganske stort internasjonalt publikum via sosiale medier.

Du kan lese mer om serien på dens norske Wikpediaside.