Ofte stilte spørsmål

– Hvor kan jeg lese Kollektivet-stripene?

Du kan lese de nyeste stripene på tre måter: Du kan abonnere på nyhetsbrevet mitt. Da får du de aller nyeste stripene jeg lager rett i innboksen din, hver uke – gratis! Eller du kan kjøpe de digitale Kollektivet-bladene jeg utgir noen ganger i året. Nye striper finner du også i hvert nummer av Nemi-bladet.

Ellers så trykkes det gamle og nyere striper i en håndfull lokalaviser, og ønsker du at din avis skal trykke dem, ta kontakt med Bulls Press. Jeg legger også ut striper nesten hver dag på Facebook.

Du kan også lese Kollektivet-striper på engelsk! Både på egen nettside (de nyeste stripene) og på Instagram.

– Hvor kan jeg kjøpe album eller bøker?

Bøkene utgitt i 2019 og 2020 kan bestilles hos Serie.no. Noen eldre bøker kan du fortsatt finne hos Tronsmo og Haugenbok.

Tidligere utgitte album kan du bestille her på Kollektivet.no. Da signerer jeg det for deg.

Det du ikke finner på disse stedene må du finne i andre nettbutikker eller på bruktmarkedet.

– Finnes det Kollektivet-utgivelser i vanlige butikker?

Fra januar 2021 utgis Kollektivet som egne papiralbum og papirhefter utgitt på Gyldendal. Disse kan kjøpes i butikker, kiosker og bokhandlere over hele landet på vanlig måte.

Som eget blad kommer Kollektivet nå bare ut som e-hefter/digitale tegneseriehefter på PDF. Disse kan kun kjøpes og lastes ned herfra.

– Hva er denne Patreon-greia som du hele tiden maser om?

Patreon er en abonnementstjeneste der jeg gir deg ting som ingen andre får. Det kan være tegneserier, tegninger, eksklusive nyheter, og så videre. Er du fan av det jeg lager, både Kollektivet og andre serier, er dette en rimelig og unik mulighet til litt ekstra underholdning.

Tjenesten har fem betalingsnivåer, der den rimeligste er 20 kroner per måned (pluss m.v.a.). Hva du får tilgang til avhenger selvsagt av hvor mye du ønsker å betale (det vil si hvilket nivå du befinner deg på), men generelt poster jeg nye ting svært ofte, og i perioder nesten hver dag. Les mer om hvert nivå her.

Patreon er en amerikansk tjeneste, men jeg publiserer alt sammen der også på norsk. Har du lyst å abonnere på siden min der, men føler deg usikker på hvordan du skal gjøre det, kanskje fordi du ikke er så god i engelsk, ta kontakt med meg. Jeg hjelper jeg deg gjerne!

– Kan jeg bruke den eller den stripa i skoleoppgaven min / masteroppgaven min / bygdebladet vårt / skoleavisa jeg lager / medlemsbladet for norsk brunsnegleutrydderes forening?

Så hyggelig! Så lenge det ikke er i en eller annen kommersiell sammenheng, eller noe du/dere tjener penger på er det helt i orden. Men jeg vil vite om det på forhånd.

– Kan vi trykke tegneserien Kollektivet i avisa vår / bladet vårt / boka vår?

Det kan dere selvsagt. Kontakt Bulls Press AS, som syndikerer serien i slike sammenhenger.

– Publiseres Kollektivet på andre språk?

Ja, den har i mange år blitt publisert på svensk i det svenske Pondusbladet.

På engelsk heter Kollektivet Chez Cuckoo. Du finner nettsiden her, instagramkontoen her, og muligheten til å kjøpe både digitale seriehefter og trykte utgaver via denne siden.

– Jeg elsker Kollektivet. Kan jeg få ei signert tegning eller et signert blad/album/bok?

Jeg setter veldig stor pris på alle dere fans og henvendelser som dette, så derfor selger jeg alle bøker og album herfra signerte. Signeringer og tegninger/skisser gjøres ellers kun på festivaler og ved spesielle arrangementer/foredrag.

– Jeg syns Kollektivet har blitt dårligere med årene. Er det ikke på tide å gi seg snart?

En dag vil det skje. Jeg lager ikke Kollektivet mer, og du vil gråte deg i søvn hver kveld.

– Har Kollektivet eller du noe å gjøre med TV2 sin humorserie ved samme navn?

Nei. Tegneserien Kollektivet startet i 2000. TV2 sitt humorprogram startet i 2011, og har absolutt ingenting med tegneserien å gjøre.

Helt ærlig ble jeg både overrasket og litt sur på TV2. Humorprogrammet var morsomt, for all del, men jeg følte det var unødvendig å bruke navnet “Kollektivet”. Men jeg har ikke enerett på bruk av navnet så det var ikke noe jeg kunne gjøre med det.

– Har Kollektivet eller du noe å gjøre med den danske filmen ved samme navn da?

Nei. Den filmen kom i 2016, er regissert av Thomas Vinterberg, og har ikke noe som helst med tegneserien min å gjøre. Bortsett fra at det er mange folk som bor under samme tak, da. Jeg har som sagt ikke enerett på bruk av navnet så det var ikke noe jeg kunne gjøre med det.

– Gjør Kollektivet narr av overvektige / muslimer / transer / homofile / etc?

Kollektivet gjør narr av alle typer mennesker. Tykke, tynne, brune, bleike, kristne, ateister, muslimer, kvinner, menn og hen, og barn. Her diskrimineres ingen.

– Er du på sosiale medier? Jeg vil adde deg som venn.

Er det primært ting som har med Kollektivet å gjøre du er interessert i, finner du det du leter etter her, og på Twitter og Instagram.

– Kan du lage ei tegning til meg? Hva koster det eventuelt?

Bruk kontaktskjemaet og fortell meg hva det gjelder, så finner vi ut av det. Dersom du abonnerer på Patreonsiden min, på nivået som kalles GROUPIE, får du en fysisk oppdragstegning av meg hver tredje måned, pluss mye annet. Sjekk det ut!

– Vi ønsker at du skal holde et foredrag eller en tegneserieworkshop. Hva koster det?

Fra høsten 2022 har jeg dessverre ikke tid til det. Hva neste år bringer får vi se på. Som honorar tar jeg utgangspunkt i satsene hos Norsk Forfattersentrum.

– Selger du serieoriginaler?

Ja, klikk her.

– Er det mulig å kjøpe t-skjorter og slikt med Kollektivet på?

Ja, sjekk her.

– Kollektivet er noe dritt som vi burde blitt spart for!

LOL. Synd for deg.

– Lager du noen andre tegneserier enn Kollektivet?

Sånn flaks at du spør om det! Sommeren 2022 utgav jeg en frittstående og uavhengig tegneserieroman du kan lese mer om og bestille her.

—- Denne siden kan endres eller utvides uten forvarsel. —-