Gjestebud i sort

Kollektivets julehefte 2022 heter GJESTEBUD I SORT.

Da jeg planla årets julehistorie, i vår en gang, hadde jeg lyst å fortsette med å dra inn overnaturlige elementer. Jeg har gjort det mange ganger før, ikke minst i det jeg kaller “Nordpoltrilogien” (juleheftene i 2014, 2015 og 2016), og i “Deilig er den himmel grå” (juleheftet 2019). I fjorårets julehefte avsluttet jeg med et overnaturlig innslag i form av et par tradisjonelle norske smånisser. Så jeg ville fortsette temaet med norsk folketro i årets hefte, med innslag av “de underjordiske”.

Jeg leste et sted på nettet en legende om “Kong Haaken” som rundt juletider kunne komme med sitt følge til setrene eller gårdene for å bergta og gifte seg med de unge kvinnene der. Dette satte meg på ideen med årets historie, som også inkluderer et par andre elementer. Ikke direkte hentet fra norsk folketro da, men til tider inspirert av den.

Historien ble både vill og actionfylt, noe jeg ser at én av årets anmeldere ikke liker. Vel det bryr jeg meg lite om. Jeg VILLE lage en vill og actionfylt historie denne gangen, og sett i ettertid skulle jeg gjerne gjort den mer actionfylt, rett og slett fordi det er gøy å tegne, og fordi jeg vet at slikt kan være gøy å lese. Bladhyllene er ellers full av serier med budskap og meninger og seriøs ettertanke nå i jula, og hele verden er full av krig og galskap. Så jeg syns selv jeg har gitt mitt bidrag til en litt lettere, men spennende og smått koseskummel jul. For jula ER skummel, fra gammel tid av. Noe vi ofte glemmer i dag, med Halloween som importert skummel høytid. Men i gamle dager var jula full av farer som man måtte passe seg for, med både nisser, underjordiske, haugfolk og ikke minst den farlige Åsgårdsreia – som jeg husker min egen salige mormor snakket om. Sånne ting er litt kult, og noe jeg med “Gjestebud i sort” har gjort et forsøk på å ta vare på.

Så, er det virkelig ikke noe budskap i årets julehefte fra meg? Tja, det skal du selv få bestemme. Jeg legger faktisk aldri bevisst inn noen budskap i seriene mine. Selv ikke “Deilig er den himmel grå” fra 2019 som fikk masse skryt for temaet sitt var dette gjort med forsett. Min metode er at jeg får en idé, forsøker å lage en bra historie med en god slutt, og kjører på derfra. Kommer det inn tema, budskap eller annet under veis er det fint, men aldri noe jeg bevisst sikter på.

Én spesiell ting med årets hefte er at det er tegnet 100% digitalt. Og, det er faktisk første gang jeg gjør noe slikt. Sommerens UFO-historie “Bortført” vil være den siste lange Kollektivet-historien, tipper jeg, tegnet tradisjonelt med tusj på papir. Jeg skal litt senere i år skrive mer om min overgang til digitale redskaper når det gjelder det å lage tegneserier, men årets hefte er altså i sin helhet tegnet i Procreate på en iPad Pro.

Selv er jeg superfornøyd med årets julehefte, og har allerede begynt å se fram til og jobbe med nye prosjekter. Håper du også liker historien!

Heftet er i vanlig BC-distribusjon og kan kjøpes i de fleste butikker landet over. Det er også i salg hos alle landets bokhandlere og nettbokhandlere. Og du kan selvsagt også kjøpe det direkte fra forlaget.