sommerHistorien gjentar seg, sier man ofte. Eventuelt: Man må lære av historien for at den ikke skal gjenta seg.

Stort sett ignorerer jeg slike filosofiske krumspring siden «historie» er noe vi alltid skaper her og nå. Allikevel er det ikke å komme ifra at visse ting synes å komme tilbake igjen år etter år. I alle fall for min del.

Dette var i alle fall tankene mine da jeg leste igjennom noe som jeg skrev til Kollektivet nummer 8 i fjor, og som jeg (igjen, til glede for nye og irritasjon for gamle lesere) velger å presentere for dere her nå. I en litt omarbeidet form. Og med innlag kommentarspor. Ja du vet, omtrent som man finner på filmer man kjøper med seg hjem.

Okay. Here we go:

Når jeg skriver dette skinner sola om kapp med regnbygene utenfor vinduet mitt her, og alt tyder på at sommeren er kommet. For de fleste betyr sommer ferie, is, bading, og late dager med noe godt i glasset. For meg betyr det imidlertid stort sett mer arbeid.

Her må jeg skyte inn at hittil har sommeren stort sett vært bare fin her på Vestlandet. Kan i alle fall ikke klage. Tvert imot, nå om dagen er det så varmt her at jeg sliter litt med å gjøre noe som helst fornuftig.

– Sommerferie er feigt, som jeg pleier å mumle i et forsøk på å late som ingenting når folk i nabolaget pakker for tur til Syden, til Sørlandet, til fjellet, eller til famile som de ser en gang i året. Når de gjør som normale folk pleier å gjøre med andre ord. For heller ikke når det gjelder sommeren er vi serietegnere som normale folk. Når hele landet har fellesferie er det nemlig vi som stolt holder økonomien i gang ved å støtte kaffeimportører og andre som forsyner oss med nødvendig drivstoff.

Her er det på sin plass å nevne at iskrem også kan føres opp på lista i disse dager.

julehefterSå kan du jo spørre hva i huleste serietegnere som meg driver med om sommeren. Jo, det skal jeg fortelle deg. Om sommeren har jeg Jul! Jepp. Sommeren er tiden da årets julehefte produseres. Det er noe du kan fundere på når du ligger der og griller deg selv, og kjøttet kjøpt i Sverige, når du skåler med venner i lystige og lyse sommerkvelder, eller når du går bananas nede på Ibiza (eller hvor dagens ungdom går bananas nå for tiden): Om sommeren går det i bjelleklang, pepperkaker, akevitt og julegløgg her i gårdet. Og når du endelig vender tilbake til hverdagen igjen i august en gang, til skole og arbeid, så er årets julehefter stort sett i boks, og vi tegnere kan begynne på… Tja, påskeheftene?

No kidding. Juleheftet i år har deadline nå i august en gang. Og jeg har ikke begynt å tenke på det enda. Shit, I’m i trouble!

For min del er dette også tiden for å sy sammen årets nye Kollektivet-bok, som blir utgitt til høsten en gang. Forsiden var klar allerede rundt påsketider, mens det øvrige innholdet klaskes sammen i disse dager. Det er en hyggelig jobb, bevares. Det er gøy å gå igjennom gammelt materiale og forsøke å få det så kronologisk som mulig. Men det er faktisk ganske mye arbeid. Og noen må gjøre det.

Årets bok har jeg heldigvis kommet godt i gang med. Der begynte jeg arbeidet allerede i mai. Men fremdeles har jeg endel som gjenstår før den kan sendes til trykk. Og siden jeg er veldig snill og sånn så får du her en bitteliten tyvtitt på en liten del av omslagstegningen til boka:

bok8

Men nå skal jeg selvsagt ikke syte og klage her. Sommer eller ikke, jeg klyper meg selv i armen nesten hver dag over å ha en jobb som dette, der en hel arbeidsdag kan bestå i å lese en bunke tegneserier eller oppsøke obskure nettsider for å fiske etter morsomme ideer. Ja det er selvsagt helt latterlig at jeg får betalt for dette, men noe må jo slike som meg ha igjen for å ikke ha en normal sommer som andre folk har. Er du ikke enig? Ja jeg visste det. Jeg ser deg nok, der du nikker for deg selv.

Okay, nå har jeg løyet bittelitt for deg. Sorry. Det er jo nemlig ikke sånn at jeg jobber alle 365 dagene i året. Selvsagt tar jeg meg fri innimellom.

Og her bryter jeg inn igjen og kan fortelle at joda, jeg har fri. Har vært på alt fra badeland til Vilvitesenteret i Bergen med barna denne sommeren. Har også rukket å grille noen kilo døde dyr, drukket endel liter gudedrikk, sponset kinoen (og popcornselgerne), og kommet til sesong 4 av Stargate SG-1. Hurra for Netflix!

Ja.. Og så har jeg brukt et par tusen kroner på å fikse ei tann som trengte service hos tannlegen. Men det er ikke så hyggelig, så det trenger jeg ikke dvele ved nå.

Vel, sommeren er i skrivende stund langt fra over. Nye striper skal tegnes. Mer musikk skal høres. Og flere liter kaffe og andre ting skal drikkes.

Må innrømme at jeg har faktisk ikke hørt så mye ny musikk så langt i sommer. Litt uvant for meg kanskje. Men jeg har stort sett holdt meg til mine gode gamle spillelister på Spotify.

Men nå  skal jeg fortsette å vri hodet for å komme på nye striper. Denne gangen til blad nummer 10.

Jula får vente. Ha en fortsatt god sommer!