De fleste oppegående mennesker får seg en ordentlig jobb, der de bedriver det som kalles verdiskaping, eller på andre måter bidrar til det gode samfunnet vi tross alt lever i. De går på jobb, skjøtter sine plikter, kommer hjem, spiser middag, sover en liten lur, ser tv og legger seg. Og når helga kommer drar de kanskje ut og feirer et eller annet. Eller de er sosiale. Kort sagt, de fleste mennesker lever det vi ofte kaller normale liv.

Noen av oss blir imidlertid serietegnere.

Serietegnere lever sjeldent normale liv. Noen jobber kanskje til lunsj, for så å tilbringe resten av dagen på golfbanen eller i en eller annen VIP-lounge. Men dette er unntaket. Andre igjen har jobber ved siden av som sørger for at de overlever, mens tegninga er noe de bedriver på kveldene, om natta og i helgene. Der har jeg vært.

Nå er jeg imidlertid serietegner på heltid. Men uten medlemsskap i en golfklubb eller en eller annen eksklusiv klubb å henge i, hvordan forløper egentlig en normal arbeidsdag for meg? Ja, jeg vet du sitrer i spenning etter å vite det, så here we go:

Kl. 07.15: Vekkeklokka ringer. Jeg tror jeg trykker på snooze-knappen, men slår den egentlig av.

Kl. 07.50: Jeg våkner med et rykk, innser at jeg har forsovet meg, og hopper ut av senga. Er jeg veldig trøtt, hopper jeg ut av feil side og smeller i veggen som senga står inntil. Får på meg noen filler som ligger i en haug på gulvet.

Kl. 07.59: Jeg har vekket barna, pisket dem igjennom morgenstellet, og fått dem avsted på skolen. (Alternativt: De protesterer som regel på en sådan start på morgenen, så ting tar lengre tid, og jeg må kjører dem kl. 08.25 sånn at de rekker skolen 08.30).

Kl. 08.15: Jeg har laget kaffe, og logger meg på dataen for å sjekke de faste nyhetssidene.

Kl. 08.20: Jeg logger meg på Facebook, bare for å sjekke om det har skjedd noe nytt og spennende blant mine venner og bekjente.

Kl. 11.45: Innser at tiden flyr, og at jeg bør komme meg bort fra dataen. Må bare sjekke eposten. Svarer på epost om hvor det blir av tegninger som skulle vært sendt inn i forrige uke. Sier de kommer i morgen. Setter deretter på mer kaffe. Oppdaterer Kollektivets Facebook- og nettsider om nødvendig.

deadline

Kl. 12.45: Logger av Facebook. Setter på kaffekanne nummer tre for dagen. Begynner å jobbe, enten med manus eller med tegninger.

skisser

Kl. 13.20: Barna kommer hjem fra skolen. De skal ha litt mat. Jeg må rydde litt i huset. Må sjekke Facebook.

Kl. 16.05: Innser at tiden er inne for å lage middag. Men må i butikken først. Sjekker Facebook for å se om noen har gode middagstips.

Kl. 20.45: Etter middag, lekser med barna, en middagslur (som regel ikke planlagt, men inntrer som regel rett etter middag mens jeg ”bare skal slappe litt av i sofaen”), kveldsmat med barna, og legging av dem, setter jeg på mer kaffe.

Kl. 21.00: Nyheter på tv. Viktig å få med seg det som skjer i verden.

Kl. 22.30: Klarer å rive meg løs fra en spennende dokumentar om kaffebrenningens historie. Lager kaffe. Går på arbeidsrommet. Sukker over at døgnet ikke har flere timer sånn at en stakkar får gjort den jobben man skal. Sjekker Facebook.

Kl. 23.45: Slår av dataen fullstendig. Begynner å tegne.

Ca. kl. 04.30: Våkner med hodet på tegnepapiret, som er full av sikkel og tusj. Kler av meg og kaster klærne i en haug på gulvet. Slår på dataen og sjekker Facebook.

Ca. kl 05.30: Slår av. Går og legger meg.

Kl. 07.15: Vekkeklokka ringer.

Og så videre…

lienjobber

Som du ser, det å være en serietegner er en ganske glamorøs men slitsom jobb som ikke alle vil takle. Og den viktigste ingrediensen i en suksessfull seriekarriere er kaffe. Flere timer i døgnet hadde heller ikke vært å forakte, men akkurat den biten er litt tricky å få til. Så hold deg til kaffe.

Og selvdisiplin.

Nesten gang skal jeg snakke om noen helt annet. I mellomtiden, glem ikke å sjekke Kollektivets Facebookside!

 

(Dette er en litt bearbeidet versjon av noe som stod i Kollektivet nr 7, 2012. Til glede for nye og irritasjon for gamle lesere.)