Det er ikke å stikke under en stol at det er lett å la seg distrahere av Internetts mange fristelser når man egentlig skal sitte og jobbe. Mac’en min står ved siden av tegnebordet, og det kan være fryktelig fristende å «bare sjekke litt» enten det er facebook eller andre ting. En løsning er jo selvsagt å slå maskina helt av. Det kan funke, for det er litt tungvint å slå den på igjen – i motsetning til å vekke den fra dvalemodus som jeg vanligvis har den i. Men å slå av maskina har sine ulemper. Ikke minst fordi jeg pleier å bruke Spotify som musikkilde når jeg tegner.

Derfor fant jeg for noen måneder siden et genialt lite gratisprogram for oss mac-brukere som sliter med lav selvdisiplin: Self Control! Man legger inn på en blacklist alle nettsider man vil holde seg borte fra (du kan også stoppe inngående/utgående mail fra epostprogrammet), evt lager en whitelist og skriver inn ei side du neppe gidder å besøke uansett hvor udisiplinert du er (for eksempel denne), noe som sperrer for all annen internettrafikk. Så stiller du inn hvor lenge du vil programme skal fungere, og trykker start.

Voila! Du kan nå jobbe uten distraksjoner fra nettet.

Det finnes flere liknende program der ute, men det som gjør dette spesielt, er at når du først har startet det, kan det ikke stoppes. Det vil si, du kan avslutte det, ja endog avinstallere det, du kan restarte maskina, riste på den, rope og skrike – men det virker fortsatt! Du kommer deg rett og slett ikke på nett uansett hvilken browser du bruker! For meg er det genialt, og har reddet meg fra mange deadline-katastrofer.

… At jeg i skrivende stund allikevel ligger etter deadline igjen, har imidlertid helt andre forklaringer.

Jeg har ikke funnet et tilsvarende program for Windows. Men kanskje dere windowsbrukere har mer selvdisiplin enn oss som leker med mac?